A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával
2020. október 01. írta: Gyerekmánia

A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával

ÁLLATOK VILÁGNAPJA – október 4.

A természet és ember viszonya napjainkban már egyre több helyen sérül. Ebben a kényes viszonyrendszerben az állatok is kiszolgáltatottak és védelemre szorulnak. Az állatokkal való békés együttéléshez, csakúgy, mint az ember-ember között elvárható nyugodt egymás mellett létezéshez, jó esetben szimbiózishoz a kulcs nem titok. Az a kölcsönös türelem, megértés és elfogadás.

Ismerkedjünk meg az állatokkal egy kicsit jobban! Az érzéseikkel, élőhelyükkel, étrendjükkel, szokásaikkal, na és tudjuk meg, hogyan látnak minket, embereket!

Nógrádi Gábor Segítség, ember! és Segítség, állat! c. könyvei kiváló mankóul szolgálnak mindehhez.

 

 ng_allatos_konyvek_segitseg.jpg

A két könyvben temérdek állat hallatja a hangját és meséli el történetét. Segítséget kérnek, kiáltványt intéznek vagy „csak” fontos tudnivalókat osztanak meg magukról és rólunk emberekről.

Az állatok szemszögéből tálalt történetek szórakoztatnak és egyúttal hasznos ismereteket is adnak. Nevettetnek és közben toleranciára tanítanak. Vigyázat sokszor esélyes a nevetőgörcs! Ám érdemes felkészülni az észrevétlenül beépülő leckékre, sőt fejmosásokra is.

Két kacagás között, a gyerekekkel együtt érdemes elgondolkodni az olvasottakon. Az rendben van, hogy szeretjük az állatokat, de jól szeretjük őket? Tudjuk, hogy mire van szükségük, ismerjük az igényeiket? Biztos, hogy nem hanyagoljuk el egy idő után házi kedvencünket?

Ha még nincs otthon háziállat, akkor is jól működhetnek a történetek, hiszen a hőn vágyott kedvenc tulajdonságairól, szokásairól előre tájékozódhatunk, így felelős állattartó válhat belőlünk, gyermekünkből. A könyv ismeretterjesztő olvasmányként is megállja a helyét és akár alternatív biológia tankönyvként is jól funkcionálhat. Az biztos, hogy menő lesz az a köri tanár, aki ezeket a könyveket is beveszi a repertoárjába az álltan ismertetéséhez.

A sok-sok állati monológ közben jó esetben megvilágosodunk, hogy attól vagyunk olyan emberiek, hogy korántsem vagyunk tökéletesek, még a kutyusunk, cicánk vagy hörcsögünk sem, hiszen ettől olyan állatiak.

 

Ízelítő a Segítség, ember! c. könyvből:

"Segítség! Rendőrség!

Kérem, ez itt egy valódi FELJELENTÉS!. Mert ami velem történt, az állati! Egy védett állatot mertek bántani! Naná, hogy megint az ember csinálta! [...]

Levelem címezem a rendőrségen kívül az ENSZ Állati Jogok Bizottságának, ha van olyan [...]
Na, szóval, kérem, ott kezdem, hogy társaimmal együtt nyugodtan éldegéltünk a nagymarosi Latorvölgyben. Nem szurkáltuk egymást, mint egyesek, akik tüskék nélkül is ezt csinálják. Sőt, még a szomszédainkkal - gyíkokkal, békával, vakondokkal - is békében éltünk. Már amennyire békében lehet élni ilyen nehéz időkben. Mert ugye mindenki éhes, mindenki enni akar! [...] De azért nem támadjuk meg folyton egymást, mint egyesek! (Nem akarok ujjal mutogatni, nem vagyok én olyan, de bizonyos emberekről van szó!)

Igaz, ami igaz, még nálunk, állatoknál sem történt meg a teljes leszerelés. Hiszen van tüskénk, karmunk, fogunk. Már akinek! De annyit mi is tudunk, hogy a fegyver nem arra való, hogy támadjunk, hanem hogy védekezzünk. Hoppá! Most újat mondtam, ugye? [...]
Egyszóval egy augusztusi napon békésen sütkéreztem, amikor hirtelen megjelent a tizenegy éves Kancsuka Artúr. Megjelent és egy vastag kesztyűvel megragadott. Hiába mondtam, hogy én egy védett állat vagyok, nem úgy, mint az ember! [...] ő csak cipelt győztes vigyorral egy Papi nevezetű élőlényhez. "Nézd Papi mit fogtam!" [...] a fentnevezett vadállatok nemcsak megragadtak, hanem az autójukba is tettek, és azzal hazavittek! [...] Már két hete a [...] Dráva utca 25.-ben tengődöm, és várom a felszabadító természetvédelmi csapatokat!

Szúrós üdvözlettel: Sün Dini"

 

Ízelítő a Segítség, állat! c. könyvből:

A tehén:

"Megvédem magamat. Megélek én a magam lábán. Szolgáljuk az embert ezer meg ezer éve, húzzuk a szekeret, az ekét, adjuk a tejünket, a húsunkat, a borjainkat... És mit kapunk? Megvetést, lenézést. 'Tanulj tinó, ökör lesz belőled!' - mondják. Meg, hogy: 'Bőg, mint a marha.' Hát akkor most bőgjön az ember. Bőgjön, hogy megszöktem, és nincs tej, nincs hús, nincs több boci, boci tarka, se füle, se farka! Én odamegyek lakni, ahol szeretetet kapni! Megyek Indiába! Úgy ám! Ott a tehén szent állat!"

 

Állati könyvek:

Nógrádi Gábor: Segítség, ember! – Ne csak szívvel, ésszel szeress! Illusztrátor: Cakó Ferenc

Nógrádi Gábor: Segítség, állat! – Ha nem bántasz, nem bántalak! Illusztrátor: Ritter Ottó

Nógrádi Gábor IBBY életműdíjas és Janikovszky Éva-díjas szerző művein nemzedékek nőttek fel. Az író a magyar kortárs gyermekirodalom egyik legfontosabb alakja. Több könyve (A mi Kinizsink, PetePite, Az anyu én vagyok!) kötelező vagy ajánlott irodalom számos általános iskolában.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A bejegyzés szerzője Bihari Réka, a Kultúrnasi blog szerzője, a Gyerekmánia blog állandó könyvajánló szakértője.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6616223762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása