Adventi meseválogatások_második rész
2020. december 13. írta: Gyerekmánia

Adventi meseválogatások_második rész

Bihari Réka ajánlója

December 4-én kezdtük az első adventi meseválogatással az ünnepre hangolódást. Most, advent második vasárnapján folytatjuk Bihari Réka csodálatos ajánlóját.

A decemberi időszakot a mesék még varázslatosabbá teszik. Az év utolsó hónapjában gyakran mondókázunk, énekelünk hóemberről, fenyőfáról, angyalokról. Lassan előkerülnek a téli és ünnepi mesekönyvek. Lapozgassuk ezeket a gyerekekkel, olvassunk fel nekik, de magunktól se tagadjunk meg egy-egy történetet. A mesével felnőttként kettesben lenni kivételes élmény. Vegyük elő gyermeki énünket és takarítsuk le a be nem vallott fásultságot lelkünkről. Engedjük bekúszni régvolt emlékeinket és legalább karácsonykor lényegüljünk át a mesével és legyünk igazabbak általa!

 

Turbuly Lilla: Talált szív, illusztrálta: Horváth Ildi, korosztály: 3-8 év

 

Igazi karácsonyváró történet ovisoknak és jócskán nagyobbaknak is. A négyéves Pepe a falevelek között talál egy piros bársony szívet. A kisfiú szeretné megtalálni a gazdáját, hiszen szív nélkül nem lehet élni. Miközben kutatja ki veszíthette el a szívet, számos kedves emberrel találkozik, barátokat szerez és végül a szív is a legjobb helyre kerül. A történet megtisztít és felemel. Megtudjuk, hogy a szeretet ereje hatalmas és gyógyító, és nem utolsó sorban, a mese azt is megtanítja, hogy amit elveszített valaki, azt biztosan szeretné visszakapni a jogos tulajdonosa.


"Valaki elvesztette a szívét, és én megtaláltam. Piros plüssből varrták, és pont akkora, mint a kezem, ha ökölbe szorítom. Apa azt mondta, ekkora lehet az én szívem is, anya pedig azt, hogy tűpárnának szánták, és biztosan azé a nénié a másodikon, aki tegnap költözött a házba. Jobb szeretném, ha a Vandáé volna. Nem árulnám el, hogy nálam van, de nagyon vigyáznék rá, és nem szúrnék bele soha egyetlen árva tűt sem."

5_kep_talalt_sziv.jpg

 


Mészöly Ágnes: Hófehér karácsony, illusztrálta Rofusz Kinga, korosztály: 3-6 év

 

Mese és valóság határán billegünk. A hétköznapi és a varázslatos keveredése által bele tudunk helyezkedni a mesébe és a legfontosabbat kapjuk ideig-óráig. Csodában lesz részünk, a mese részeivé válhatunk. Szenteste délutánja van. A behavazott bakonyi faluban vagyunk Takács nénivel és együtt izgulunk vele a hosszú várakozás alatt. Mikor jönnek már az unokák és a gyerekek?! Közben együtt indulunk el anyával, apával, Mátéval és Mirellával a nagyvárosból vidékre a havazás közepette. Természetesen a repülő hószekéren sem lepődünk meg annyira és a morgós, meg a jó kedélyű angyalt is értjük és elfogadjuk. Hiszen olyanok, mint mi, olykor vidámak, néha mogorvák, viccesek, néha borúlátók. Szemlélődünk, élvezzük a hóesést és közben észrevesszük, hogy akadozva halad az ajándékhordó angyalok hójárgánya. Lélekmotor hajtja és mi mással működne mit jótettekkel? A sok ajándék miatt azonban elfogyott az üzemanyaguk. Takácsék is elakadnak időközben a hatalmas hóviharban. Szerencsére az angyalok és Mátéék találkoznak és segítenek egymáson, így a légikocsihoz szükséges jótettek is megszülethetnek. A család a nagymamához szeretne mihamarabb eljutni a faluba és ugyanott várják az angyalokat is, hiszen a falucska minden házába ki kell szállítaniuk időben az ajándékokat. Korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlom. Bármikor újraolvasós, mindenféle pátosztól mentes mégis káprázatos mese.

 

„Apa hatalmasra kerekedett szemmel bámulta a légikocsit és a zsörtölődő angyalokat.

- Elnézést… izé… önök külföldiek? – kérdezte értelenkedve.

- Nem, mi egyáltalán nem vagyunk földiek! – emelte az égbe az orrát a mogorva angyal. – Mi angyalok vagyunk."

 

7_kep_hanga_regi_karacsonyai.jpg

Az adventi könyvajánló sorozat befejező része 2020.12.20-én, advent 4.vasárnapján érkezik! Addig is jó olvasást, kellemes készülődést kíván a Gyerekmánia csapata!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr9816335470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása