Adventi meseválogatások_harmadik rész
2020. december 21. írta: Gyerekmánia

Adventi meseválogatások_harmadik rész

Bihari Réka ajánlója

Elérkeztünk Bihari Réka vendégszerkesztőnk harmadik, és egyben utolsó adventi mesekönyv ajánlójához, mely egy igazán különleges könyvet mutat be.

Reméljük, sokaknak felkeltették az érdeklődését az előző két bejegyzésben említett könyvek

és talán a fa alatt lesz is ezek közül pár!

-

A decemberi időszakot a mesék még varázslatosabbá teszik. Az év utolsó hónapjában gyakran mondókázunk, énekelünk hóemberről, fenyőfáról, angyalokról. Lassan előkerülnek a téli és ünnepi mesekönyvek. Lapozgassuk ezeket a gyerekekkel, olvassunk fel nekik, de magunktól se tagadjunk meg egy-egy történetet. A mesével felnőttként kettesben lenni kivételes élmény. Vegyük elő gyermeki énünket és takarítsuk le a be nem vallott fásultságot lelkünkről. Engedjük bekúszni régvolt emlékeinket és legalább karácsonykor lényegüljünk át a mesével és legyünk igazabbak általa!

 

Elfelejtett lények boltja, illusztrátor: Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, korosztály: 9-12 év

 

Kortárs szerzők ünnepi versei, meséi, történetei egy kötetbe rendezve. 24 író, költő szólal meg és közvetíti saját nyelvén az olvasók felé a tél, a fehér csillogás, a varázslat, az adventi ünnepek hangulatát, sokszor fahéjas humorral is fűszerezve. A mesék különböző korosztályoknak szólnak és a több műfajban, sokféle látásmód szerint megszólaltatott érzések, történetek hol modern, hol klasszikus formában öltenek testet az antológiában, így biztosan mindenki talál kedvenc darabokat benne. Tetszőlegesen nyitogathatjuk a 24 ablakot, mert mind mögött vagy mesés illusztrációk vagy értékes csodaváró történetek, versek várnak ránk. A legjobb, ha az ízlésünknek mind a képi világ, mind a mondanivaló kedves.  Megtudjuk, hogy Angyalföldön tevékenykedik egy utolsó karácsonyi angyal biciklis postás. Létezik olyan, hogy banyabú-dugulás elhárító szakember, akarom mondani szakmacska. Na és azt is megérthetjük a mesék által, ha szeretnénk, hogy a karácsony a „titkos kívánságok titokzatos útja”.

 

„És akkor ott félúton a gyerekszoba és a nappaliban álló karácsonyfa között, megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, ne a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában.”

/Boldizsár Ildikó: A gyöngyszemű lány/

 

 8_kep_elfelejtett_lenyek_boltja.jpg

 

Az elfelejtett lények boltja c. kötet szerzői: Bátky András, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Böszörményi Gyula, Finy Petra, Jász Attila, Kamarás István, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, Lugosi Viktória, May Szilvia, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Németh Zoltán, Nyulász Péter, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Scheer Katalin, Schein Gábor, Tóth Krisztina, Zágoni Balázs, Zalán Tibor.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4816352724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása