A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával
2020. szeptember 22. írta: Gyerekmánia

A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával

NYULÁSZ PÉTER: HELKA TRILÓGIA (8-12)

Egy nagy magyar szívdobbanás, avagy egy talpbizsergető ifjúsági regény

Kedves, szívet melengető, izgalmas és fordulatos, sokszor kacagtató történetet és egyben iszonyatosan talpbizsergető könyvet írt nekünk (kicsiknek, és igen nagyoknak is) a szerző. Miért birizgálja egy regény az ember talpát? Elöljáróban elég belekezdeni a trilógia első részébe, ami éles felütéssel a palacsinta, túrógombóc felkiáltásokkal kezdődik. Megnyugtatásul elárulom, hogy a szerző felvillant még jó pár ínycsiklandó enni- és innivalót a könyvekben, pl.: bakonyi sertésborda, lángos, mézeskalács, áfonyalé, galagonyatea, naspolyaszörp. A finomságok hallatán galoppozhatunk is egyből a konyháig, hogy ott csillapítva éhségünket mihamarabb jöjjön a mesefolyam, de még milyen! Olyan, ami arra készteti az ember lányát és fiát, hogy a történeten átrágva magát, mihamarabb felkerekedjen, de ne csak a konyháig jusson el, hanem egyenesen a Balatonig, majd a Bakony és Bükk rengetegébe, hogy aztán onnan kiszabadulva meg se álljon a magyar rónaságig. A Helkában és folytatásaiban felelevenedik a Balaton tündérének (Sió) és a Bakony varázslójának (Kamor) legendája, melyet a szerző bámulatos módon tovább fűz és hazánk csodás helyszíneit úgy mutatja be, hogy nincs kecmec, egyből menni kell. Leellenőrizni a könyv helyszíneit, valóban ott és úgy vannak-e élőben is, ahogy a történetben. Jó móka megismerkedni Tramini és Furmint manókkal, rájönni miért Nóniusz a lovászmester, megtudni miért 100 halom a Batta, tovább is van, mondjam még?

Bejárni a mai világunkat és kis hazánk szépségeit megszemlélni egy varázslatos meseszemüvegen át, már ismerve a természeti csodák eredetét és legendáit, senkinek nem lehet kevesebb élmény egy nagy magyar szívdobbanásnál, de annál még sokkal több.

Sió és Kamor legyen Veletek!

A trilógia részei:
Helka - A Burok-völgy árnyai
Ciprián - A Balaton hercege
Kamor - Helka menyegzője

helka-trilogia.jpg

 

A könyvet elolvasva, valóban érdemes a történet helyszíneit bejárni. Rengeteg csodás magyar tájra kalauzol el bennünket a szerző. A teljesség igénye nélkül, párat érdemes megemlíteni: Balaton, Balatonfüred, Tihany és a félsziget, Veszprém és környéke (Tési fennsík, Burok völgy, Bakonynána), Szentgyörgy hegy, Hegyestű, Kékkúti forrás – Káli medence, Kornyi-tó, Tapolcai tavasbarlang, Szentbékkálla – kőtenger, Salföld major, Örvényesi vízimalom, Hévíz és környéke, Siófok – Sóstó … és ez még csak a Helka volt!

 

Érdekesség, hogy a Helka több általános iskolában 4-6. évfolyamon kötelező vagy alternatív kötelező olvasmány.

 

--------------------------------------

A bejegyzés szerzője Bihari Réka, a Kultúrnasi blog szerzője, a Gyerekmánia blog állandó könyvajánló szakértője.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr3116209886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása