A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával
2020. szeptember 15. írta: Gyerekmánia

A Gyerekmánia könyvajánló sorozata_Bihari Réka ajánlásával

Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás (a szerző saját rajzaival)

-Gyermek és ifjúsági irodalom - Olvasnivaló gyerekeinknek példaképekről-

 

Jártál már Kuszakeszin? Érdekes egy település. Itt lakik a könyvünk főhőse, Izom Ozi, a falu védelmező óriása.

Elöljáróban el kell mondani, hogy mindenképpen hasznos, ha van egy településnek tyúksámánja. Ez nagyon fontos. Az sem árt, ha van hol dolgozniuk az ott lakóknak, pl. a Gomblyukipari Vállalat Felsőszatyor utcai összeszerelő üzemében vagy az Otthonka Tervező és Előállító Vállalatnál (de ilyen otthonkagyár nagyon sok helyen van, mert köztudott, hogy nagyon sok otthonkára van szükség!).

A közösségi élet is pezseg a településen, lehet válogatni a falunap, Tyúkanyánk Őstojása Hagyományőrző Kör heti ülései vagy a Kisangyalom italmérésének napi látogatásai között. Arról már nem is beszélve, hogy a kisvárosban hemzsgenek a fekvőtámaszozó libák, tiri-tarka otthonkás Piroska nénik és sajnos Vad Aranka vezényletével az emlékrablók is. A libák közül figyelmet érdemel Pamela, aki elszegődött társalkodónőnek Virágmintás Piroska nénihez és Ozi, a féllábú, szelíd, segítőkész főszereplő, az óriás. Izom Ozi Kuszakeszi védelmezője nagyon sokat eszik, rajong a versekért, főleg a favalán költészet műremekeiért és megtisztítja a várost az emlékek lopásával próbálkozó rablóktól.

4_daniel_andras_a_konyv_amibe_bement_egy_orias_konyvborito.jpg
Ki lehet ez a mindent legyőző óriás? Léteznek a való világban is féllábú óriások? Csak nem egy valódi emberről mintázta az író a mesehőst?


Szabó Ozor János, Ozi többszörös fekvenyomó- és szkandervilágbajnok, a Világ Legerősebb Fogyatékkal Élő Embere Cím birtokosa. A nagy erejű, de még nagyobb szívű sportedző, a legtöbbet adott, amit lehetett: önbizalmat és fejlesztést a tanulni vágyóknak. Budakeszi település és mi, magyarok méltán lehetünk büszkék rá, hiszen elhiteti/elhitette a kicsi és nagy emberekkel egyaránt, hogy mindenkiben benne lakozik egy legyőzhetetlen óriás. Ozit sajnos egy nagyobb erő legyőzte és elragadta a földről, de mint tudjuk a mesehősök halhatatlanok!

Ne feledjétek: Gomblyukkal a világbékéért! és Vakec*!
(*a favalán költészet rejtelmeiben elmélyedve, rájössz a szó jelentésére)

 

Két különleges példánya létezik ennek a könyvnek. Ezeket 50 magyar paralimpikon és edző, köztük Ozi és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László dedikálta 2016-ban, Rióban, majd később maga az író és egyben illusztrátor is kézjegyével látta el. A két dedikált példányt licitre bocsájtották, melyek bevételéből Ozi csapatát, a budakeszi Power Station SE-t támogatták. Az egyik példány a szerzőnk, Bihari Réka könyvtárának ékes darabja. :) 

 dedikaciok.jpg

 

(A könyv 2015-ben született, 2016-ban volt a riói paralimpia, Ozi 2019. augusztusában elhunyt. Nyugodjék békében.)

                                                                   --------------------------------------

A bejegyzés szerzője Bihari Réka, a Kultúrnasi blog szerzője, a Gyerekmánia blog állandó könyvajánló szakértője.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr3116202080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása